Om spiselige insekter

Insekter er bæredygtige, sunde, og så smager de godt! Og nu er de stille og roligt også ved at finde vej ind i dansk madkultur.

To milliarder mennesker på planeten spiser allerede insekter. Og samtidig er de løsningen på en masse af de problemer vi står overfor, når vi både skal passe på vores planet og sørge for, at der bliver produceret protein nok til de 9 milliarder mennesker, kloden snart bebos af.

Det kræver over 15.000 liter vand at producere et kilo oksekød. Det er et helt vildt tal. Et kilo fårekyllinger kræver kun otte liter vand. Kødproduktion er den største enkeltstående udleder af drivhusgasser. Større en persontransport. Insekter udleder hundrede gange mindre CO2 end produktionen af oksekød. Når man ser tallene, forstår man ikke, hvorfor vi har ventet så længe med at tage insekter til os. De er på mange måder en gave fra himlen (altså dem, der flyver, i hvert fald).

Og så smager de endda godt. Fårekyllinger har for eksempel en distinkt smag af nødder. Derudover har de masser af umami-smag. Og bedst af alt er, at de tager smag af deres foder. Hos Bugging Denmark eksperimenterer vi med at skifte deres foder ud med frugt og grønt for at fremkalde forskellige smage og udvide anvendeligheden af den her i forvejen enormt alsidige råvare.

Og som om det ikke var nok, er de også sunde. De indeholder 70% protein (i tørvægt), omega-3-fedtsyrer, kostfibre, alle essentielle aminosyrer, vitamin B1, B2 og B12, jern, kalk, magnesium og man kunne blive ved og ved. Det er nærmest naturens multivitamin.

Som det fremgår, er jeg en fan af spiselige insekter. Selvfølgelig er det nyt for os at spise insekter i den her del af verden. Men det gør mig ikke urolig som insektfarmer. Det skal nok komme. Insekterne taler for sig selv. Og det er formålet med Bugging Denmark at (på en sjov og nænsom måde) give folk mulighed for at høre deres budskab.

 

//Jakob

 

IMG_0834

Fårekyllinger og bredbladdet persille i skøn forening.